Látnivalók Rovinjban – Webkamera Rovinj – Limski fjord

Látnivalók Rovinjban. Rovinj webcam – Isztria – Webkamera Rovinj – Rovigno – Rovinj látnivalók – Isztria látnivalók – Limski fjord

Miért éppen Isztria?

Isztria közel van

Az Adria legnagyobb félszigete, az Önhöz legközelebb eső mediterrán tengerpart Távolsága egyes európai városoktól: Ljubljana 130 km, Velence 210 km, Bécs 510 km, München 550 km, Budapest 560 km, Pozsony 610 km

Természeti szépségek

A régió turisztikai vonzerejéhez kétségtelenül hozzájárul a 445 km hosszú tagolt part, a kristálytiszta tenger és változatosan “kialakított” strandjai: a sziklás vagy aprókavicsos partszakaszok minden korosztálynak megfelelnek, különösen a gyermekes családok körében kedveltek, de ne feledkezzünk meg azokról a megbúvó öblökről se, melyekben érintetlen buja növényzet védi a magányt és intimitást kedvelőket. Az Isztriai – félsziget bővelkedik a csodálatos látnivalókban – akár kultúrtörténeti műemlékek, természeti szépségek vagy gasztronómiai élvezetek tekintetében.

Gazdag történelmi és kulturális örökség

Isztria a Riviéra legnagyobb félszigete, területe 3161 km2. Ez az egyedülálló tájegység Közép-Európától egészen a langyos Adriai-tengerig nyúlik. A tenger, amely Isztria két partját mossa, itt hatol legmélyebben Európa közepébe. A Földközi-tenger hatásának köszönhetően itt télen sem esik a hó, a nyár pedig hosszú, napos és meleg. Isztria Európa egyik legnaposabb oázisa, amely elbűvöl kozmopolita bájával, festői tájaival, középkori hegyi városkáival és gyönyörű tengerpartjával.

Egészséges és házias koszt

Aki valami nagyon “isztriai” specialitásra vágyik, kóstolja meg a Limski Fjordban tenyésztett osztrigát, a vörösbor, olívaolaj, bors, cukor és pirított kenyérből készülő isztriai szupát a fuži sa žgvacetom-t (házi készítésű tészta pikáns szósszal) a helyi oštarijában (vendéglőben), a teran és prošek borokat a borpincékben.

Fejlett idegenforgalmi kínálat

Idegenforgalmi szempontból Horvátország legfejlettebb régiója: Isztriában a turizmusért és a turizmusból élnek. A legjelentősebb turisztikai központok a nyugati parton találhatók és egészen a Kvarnerói-öböl csúcsában fekvő Rijekáig, a legnagyobb horvát kikötővárosig terjednek. Isztria partján tizenegy korszerűen felszerelt jacht-kikötő (marina) sorakozik. Belső-Isztria kínálata: az Isztria gyógyfürdő; számos vadászterület; festői kisvárosok közöttük a világ legkisebb városa: Hum. Itt van még a híres Motovuni erdő – ma természetvédelmi rezervátum – valamint Isztria megye fővárosa: Pazin.

Változatos programok, ideális éghajlat

Szívélyes házigazdák

Ami egész Isztriára jellemző, az a házigazdák egyszerű és szívélyes vendégszeretete, vidám és zajos természete, és az őszinte igyekezetük, hogy a vendég kedvébe járjanak. Ez az a gazdagság, ami elutazáskor nem csomagolható be a kofferbe, de kitölti az ember lelkét egészen a következő eljövetelig.

Ami egész Isztriára jellemző, az a házigazdák egyszerű és szívélyes vendégszeretete, vidám és zajos természete, és az őszinte igyekezetük, hogy a vendég kedvébe járjanak. Ez az a gazdagság, ami elutazáskor nem csomagolható be a kofferbe, de kitölti az ember lelkét egészen a következő eljövetelig.

Webkamera Rovinj , Rovinj webcam, Rovinj webcamera

rovinj webcamera rovinj webcamera
Sveta Eufemija templom tornya - rovinj webcam La piazza - rovinj webkamera
Webcamera: Sveta Eufemija templom tornya (Ami időnként lekonyul és az utca látszik rajta…) Webkamera: La Piazza
rovinj webcamera
Sveta Eufemija templom tornya - rovinj webcam
Rovinj webkamera: Panorama

Látnivalók Rovinjban, Rovinj látnivalók:

Rovinj városa felülről - Rovinj webcamera

A horvát tengerpart legromantikusabb, legszebb városa, az Adriai-tenger északi részén, Magyarországhoz igen közel található Rovinjban. Igen népszerű, turistacélpont. A magyar turisták kedvenc üdülőhelyévé vált. Rovinjt szépsége miatt az Adria ékkövének nevezik. A turizmus ellenére a város ma is aktív halászfalu, így minden nap friss halat vehetünk a halpiacon. Zegzugos, macskaköves utcák, hangulatos házak, pálmafák, ódivatú kikötő, és az óváros dombja, jellemzi a várost.. A véletlenül arrajáró utazó szinte azt hiheti, hogy Olaszországban van, mely érzést tovább erősítheti a kétnyelvű (olasz/horvát) utcatáblák és feliratok.

Szent Eufemia templom:

A Szent Euphemia templom - Sveta Eufemija

Rovinj leghíresebb látnivalója, és jelképe az óváros tetején álló Szent Euphemia templom . A dombról, és a templom harangtornyából egész Rovinjra rálátni, (szép időben még velencét is látni) felülről szemlélhetők a házak, a kikötő és tengerpart. A Szent Eufémia templom a 17. században, barokk stílusban épült. Az épületben Szent Eufémia 3. századi szarkofágja található, melyet a legenda szerint Rovinjnál vetett partra a tenger.

“A névadó, Eufémia 304-ben a keresztényüldözés áldozata lett 15 éves korában – a legenda szerint kiéheztetett oroszlánok elé vetették, de azok nem bántották; a feldühödött rómaiak ezután a lányt kerékbe törték. A keresztények a holttestet márvány szarkofágba fektették, amit Konstantinápolyban helyeztek el. 300 évvel később nagy vihar közepette a szarkofág eltűnt a helyéről és néhány nap múlva Rovinj mellett jelent meg, a tengeren lebegve. Egy halászfiú húzta partra a szarkofágot, amelyet ezután a templomban helyeztek el. A templom tornya a velencei Szent Márk téri harangtornyot mintázza, csúcsán Szent Eufémia szobra látható – a szobor a szél hatására elfordul: a helyiek szerint, ha a szárazföld felé néz, eső, ha a tenger felé, jó idő várható.”

Komlós Attila Barangolások a félsziget nyugati peremén.

Az óváros

Rovinj látnivalók
Rovinj a tenger felől a legszebb. Ha kisétálunk a mólóra, egy keveset megtapasztalhatunk a város sokszínűségéből. Balra a kopott óváros, melynek első házsora közvetlenül a tengerpartra épült, és viharos időkben egészen az első emeleti ablakokig felcsap a parti sziklákon megtörő víz. Jobbra a nyüzsgő kikötő kávézókkal, ajándékboltokkal. Szemben pedig a műemlékekkel és elegáns öreg házakkal körülvett, tágas Tito tér, melynek egységes hangulata szinte lehengerli az embert.

A Limski fjord, Limski kanal, Limski csatorna

Limski fjord - Limski csatorna

A limski fjord torkolatánál találjuk Európa legnagyobb naturista kempingjét Koversádát. A keskeny kristálytiszta öböl 9 km hosszan nyomul a szárazföldbe. A Limski fjord átlagos szélessége 600 m, mélysége 30 m, a szárazföld pedig sokszor 100 m magasságban emelkedik a víz szintje fölé. A kanyargós Limski fjord területe nemzeti park. A szárazföld belsejéhez közelebbi részeken kagyló és osztrigatenyésztő telepeket választottak le, ezek termékei a Limski fjord közeli éttermekben megkóstolhatók. A sziklafalak mellett sétálva barlangokra lelünk, melyek leghíresebbike a Romualdo-barlang, ahol a Benedek-rendi Sveti Mihovil- Szent Mihály kolostor alapítója élt a XI. sz.-ban. A kolostor szédítő magasságban levő maradványai az öböl déli részén láthatók. A Limski fjord egykor a Lim-folyó tengeri torkolata volt, azonban idővel a folyó föld alatti vízfolyássá alakult. Az országútról ma is látható az egykori folyómeder zöldellő völgye, mely Kanfanar, Sveti Petar és Beram mellett egészen a belső-isztriai hegyvidékig húzódik.

A Limski fjord -ról további képek: itt.

A Főtér, trg. Tito, Tito tér …

A Tito tér - Rovinj látnivalók

A kikötőből érkezőket díszkút fogadja. Tetején egy kisfiú szobra, aki egyik karjával egy óriási halat ölel át, a hal szájából pedig víz csobog. Alatta dombormű, amelyen a kútra vízért érkező emberek láthatók.

Az óratorony vörös épülete a kúttól jobbra magasodik. Homlokzatán egy oroszlán domborműve látható.

 

Ha tetszett, ossza meg: Megosztom Facebookon Megosztom Google+-on! Megosztom Twitteren!Elküldöm emailben!